Sisältö

Välty huijauksilta myös kesällä!

Vältä mökkihuijaus

Mökkikauden alkaminen ja vuokramökkien suurempi kysyntä saavat myös huijarit liikkeelle. Moni tekee edelleen etätöitä mökillä, ja kesälomatkin saatetaan viettää ulkomaan lomakohteiden sijaan kotimaassa mökillä.

Ota nämä asiat huomioon mökkiä vuokratessa:

  1. Ole tietoinen huijarien tavasta toimia. Tyypillistä on esimerkiksi se, että huijari haluaa saada mökin vuokrattua mahdollisimman nopeasti: tämä painostaa kiireellä ja väittää, että mökille on jo paljon kysyntää.
  2. Tarkista mökkiä tarjoavan tiedot. Keskustele hänen kanssaan etukäteen mieluiten puhelimitse, etsi hakukoneella nimi ja tarkista puhelinnumero. Tarkista netistä myös mökin osoite sekä onko kiinteistö olemassa ja onko sen omistaja sama kuin mökkiä vuokraava henkilö. Käy katsomassa kohdetta etukäteen, jos mahdollista.
  3. Jos vuokramökki vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta! Huomattavan edullinen hinta on yleensä hälytysmerkki mahdollisesta huijauksesta.

Varo valelaskuja

Yritysten kesälomat ovat otollista aikaa huijareille, jotka lähettävät työntekijöille toimitusjohtajan tai muun johtohenkilön nimissä sähköpostilla pyynnön suorittaa kiireellinen maksu, yleensä ulkomaiselle tilille. Yrityksille ja yhdistyksille lähetetään myös valelaskuja, jotka voivat näyttää hyvinkin aidoilta. Huijarit tähtäävät kesäloma-aikaan, koska lomat ja kesäsijaistukset voivat altistaa huolimattomuudelle tai inhimillisille virheille laskujen tarkastuksessa ja maksamisessa.

Rikollinen on yleensä luonut sähköpostitilin, joka eroaa toimitusjohtajan sähköpostiosoitteesta mahdollisimman vähän, usein vain yhden merkin tai kirjaimen verran, jolloin sähköpostiosoitteen eroa on hyvin vaikea havaita. On myös mahdollista, että rikolliset ovat onnistuneet kaappaamaan toimitusjohtajan oikean sähköpostitilin, jolloin huijaus on entistäkin uskottavampi.

Toimi näin:

  • Pelkän sähköpostiviestin perusteella ei kannata suorittaa maksuja, varsinkaan silloin kun saaja on uusi tai saajan tilinumero on vaihtunut.
  • Yrityksen maksuista vastaavan henkilön on syytä aina varmistaa maksupyynnön oikeellisuus esimerkiksi soittamalla henkilölle, jolta maksupyyntö näyttää tulleen.

Turvaa kotisi loman aikana

Murtovarkaat eivät lomaile – kun suomalaiset kirmaavat kesällä mökeille ja lomamatkoille, jäävät kodit tyhjilleen varkaiden ulottuville. Pidä asuntosi mahdollisimman asutun näköisenä myös lomilla, niin voit vähentää asuntomurron riskiä.

Näin turvaat kotisi loman aikana:

  • Pyydä naapureita pitämään kotiasi silmällä, jos he eivät ole samaan aikaan lomalla. Samalla tavalla voit itsekin loma-aikoina muistaa pitää naapurin kotia silmällä. Tilanne on varsin erinomainen, jos naapuri sovitusti vielä leikkaisi nurmikon, kastelisi kesäkukat ja tyhjentäisi postilaatikon.
  • Pidä kotisi mahdollisimman asutun näköisenä. Pyydä naapureita tai tuttavia tyhjentämään postilaatikkosi, täyttämään roskistasi tai ajamaan auto välillä pihaasi. Voit myös jättää pihalle lasten leluja, kengät ulko-oven eteen tai vaikka muutamia likaisia astioita tiskipöydälle.
  • Älä kerro matka-aikeistasi somessa. Älä kirjaudu eri sijainteihin loman aikana. Loman keston tiedot ja lomakuvat on hyvä jakaa vain läheisille ystäville tai julkisemmin vaikka vasta loman jälkeen.
  • Hanki kunnollinen lukitus ulko-oviin. Ovissa kannattaa olla nykyaikainen laadukas lukko ja hyvä rakenteellinen murtosuojaus. Varmuuslukolla voi lisäksi parantaa lukitusta. Takaoveen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska sen kautta tehdään huomattava osa omakoti- ja rivitalojen asuntomurroista. Varmista lisäksi, että kaikki ikkunat on kunnolla suljettu, myös yläkerrassa.
  • Älä jätä arvotavaroita näkyville. Piilota arvokkaat tavarat paikkoihin, joista ne on vaikea löytää.
  • Jos kodissasi on hälytys- ja vartiointipalveluihin liitetty turvajärjestelmä, varmista että palvelusta kertovat turvatarrat ovat hyvin näkyvillä kaikissa ovissa ja ikkunoissa.
  • Suosi pihavaloissa hämärä- ja liikekytkimiä.
  • Jos mahdollista, ajasta välillä valot syttymään iltaisin tai kytke TV päälle etäohjauksella. 

Lue lisää Kuluttajaliiton tiedotteesta.

Matkasuunnitelmien ja tapahtumien peruuttaminen

Lomamatkan peruuttaminen

Oletko lähdössä lomamatkalle kotimaahan tai ulkomaille? Mietitkö, millä ehdoilla matkan voi peruuttaa?

Muista nämä vinkit:

  • Tarkista kaikkien matkojen peruutus- ja muut sopimusehdot jo ennen niiden varaamista.
  • Lennoissa ei lähtökohtaisesti ole peruutusoikeutta kuluttajan puolelta, jollei lippuehdoissa toisin todeta. Jos siis perut lentosi oma-aloitteisesti, et yleensä saa rahojasi takaisin.
  • Jos haluat perua laivamatkan itse, tutustu ensin matkan peruutusehtoihin ja ole yhteydessä laivayhtiöön. Laivamatkan peruutusehdoista riippuu yleensä se, voitko perua matkan itse ja minkälaisin ehdoin. Peruutusehdot eivät kuitenkaan saa olla koskaan kohtuuttomat kuluttajan kannalta.
  • Matkapakettisopimuksen kuluttaja voi peruuttaa milloin tahansa ennen matkan alkamista. Tähän ei vaadita perusteltua syytä eikä peruuttamista tarvitse perustella matkanjärjestäjälle. Tässä tilanteessa matkanjärjestäjä saa kuitenkin periä matkustajalta asianmukaisen ja perustellun peruutusmaksun. Matkapaketilla tarkoitetaan tilannetta, jossa samaa matkaa varten ostetaan kaksi tai useampi matkapalvelu: tämä voi olla esimerkiksi ostos, johon sisältyy lentomatka ja hotellivaraus. Muita mahdollisia palveluita voivat olla esimerkiksi muut kuljetukset, retket, auton vuokraus tai tapahtuma.

Lue lisää matkustamisen ehdoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta sekä Kuluttajaliiton Tietopankista.

Sairastuminen ennen tapahtumaa tai varattua lomamatkaa

Sairastuitko juuri ennen festareita tai varattua lomamatkaa? Muista nämä vinkit:

  • Vapaa-ajan tapahtumien lipuilla ei ole automaattisesti vaihto- tai palautusoikeutta, vaan ne ovat sopimuskohtaisia. Et voi siis palauttaa esimerkiksi konserttiin, teatteriesitykseen tai urheilutapahtumaan hankittuja lippuja, ellei sopimusehdoissa ole niin erikseen mainittu.
  • Mikäli tapahtuma peruuntuu tai sen ajankohta siirtyy, sinulla on oikeus saada lipun hinta takaisin. Sinulla on tämä oikeus, vaikka peruutus tai siirto johtuisi tapahtumajärjestäjän vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta syystä. Mahdollisesti korvauksena tarjottua lahjakorttia ei tarvitse hyväksyä.
  • Jos sairastut tai loukkaannut ennen lomamatkaa, ja lääkäri kieltää sinua matkustamasta, etukäteen hankittu matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen.
  • Matkavakuutuksen avulla voi saada korvauksen esimerkiksi lentolipuista, hotellivarauksista ja muista etukäteen maksetuista palveluista, joita ei voi peruuttaa. Näitä ovat esimerkiksi vuokra-auto tai konserttiliput. Matkavakuutus korvaa tavallisesti matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja paitsi oman myös esimerkiksi lapsen tai puolison sairastapauksen yhteydessä.
  • Hanki matkavakuutus hyvissä ajoin ennen matkaa ja lue vakuutusehdot huolellisesti.

Lue lisää vapaa-ajan tapahtumien peruutusehdoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Uhkaako matkasi peruuntua sairastumisen vuoksi? Toimi näin

Matkalle lähtijän muistilista

Oletko lähdössä lomamatkalle ulkomaille? Kurkkaa tästä matkalle lähtijän muistilista:

  • Tarkista muutamaa kuukautta ennen matkaa, tarvitsetko uusia rokotuksia tai esimerkiksi estolääkityksiä. (https://www.rokote.fi/maat/)
  • Tarkista, että passisi on voimassa, ja mitä ehtoja kohdemaassa on passin voimassaololle. Esimerkiksi osassa Aasian maista passin on oltava voimassa 6 kuukautta matkan jälkeenkin. Huomioi, että passin hakeminen ja saaminen saattaa kestää jopa useita kuukausia.
  • Selvitä ajoissa matkatoimistosta tai kohdemaan viranomaisilta, tarvitsetko viisumia tai muita asiakirjoja.
  • Vaihda paikallista valuuttaa hyvissä ajoin.
  • Tarkista etukäteen, miten saat parhaiten apua, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa julkiseen sairaanhoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Kortti on maksuton ja sen voi anoa Kelasta. Kortti ei korvaa matkavakuutusta eikä se esimerkiksi oikeuta korvaukseen sairauden takia peruuntuneista matkasuunnitelmista tai sairaankuljetuksesta.
  • Hanki matkavakuutus ajoissa ja lue sopimusehdot huolellisesti läpi.
  • Tee matkustusilmoitus (www.matkustusilmoitus.fi).
  • Ota asiakirjoista (passi, viisumi, matkaliput, ajo- ja luottokortit) kopiot tai kuvat ja säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä.
  • Ota mukaan reseptilääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan ja reseptit paperi- tai digiversioina.
  • Ole ajoissa lentokentällä! Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä työntekijäpula kasvattaa jonoja, ja myös muilla Euroopan lentokentillä on ruuhkaa.

Vinkit vastuulliseen kesän viettoon

Vastuullista puutarhanhoitoa

Kesällä on ihana seurata kasvien kasvua ja hoitaa puutarhaa. Kasvimaalla voi puuhastella monenlaisia askareita ja samalla tehdä myös tärkeitä valintoja: valitsemalla kestäviä ja luonnonmukaisia työtapoja, käyttämällä eloperäisiä lannoitteita ja kierrättämällä huomioit ympäristön ja tuet luonnon monimuotoisuutta.

Lue lisää vastuullisesta puutarhanhoidosta Tietopankistamme.

Veneile vastuullisesti

Vesillä ollessa on tärkeää muistaa suojella saaristo- ja järviluontoa – ei ole yhdentekevää, minne käymäläjätteet ja muut jätteet päätyvät, miten veneen huollot suoritetaan ja miten vesillä liikutaan. Liikutaan siis luonnossa sen omilla ehdoilla ja vältetään vesistöjen turhaa kuormittamista!

Vinkkejä vastuulliseen veneilyyn:

  • Vältä kertakäyttöastioita ja tarpeettomia muovipakkauksia.
  • Varo häiritsemästä hautovia vesilintuja.
  • Estä öljyn ja likaisen pilssiveden pääsy vesistöön.
  • Tyhjennä käymäläjäte sitä varten varattuihin keräilypisteisiin.

Lue lisää vastuullisesta veneilystä Tietopankistamme.

Vastuullisesti vaateostoksilla

Kesällä tekee usein mieli ostaa uusia, kivoja kesävaatteita. Miten tehdä se mahdollisimman kestävästi?

Vaateteollisuuden vaikutukset päästöihin eivät ole mitään nappikauppaa – tekstiili- ja muotiteollisuus on nimittäin maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala. Hyvä uutinen on se, että yli 40 % vaateteollisuuden kasvihuonepäästöistä olisi ratkaistavissa kuluttajien valinnoilla, muun muassa vaatteiden käyttöikää pidentämällä. Jokainen meistä voi vaikuttaa valinnoillaan ja edellyttää myös yrityksiltä vastuullisempaa toimintaa!

Vinkit vastuullisille vaateostoksille:

  • Harkitse ennen kuin ostat. Tarvitsetko uutta vaatetta ja tuletko käyttämään sitä monta vuotta?
  • Harkitse kaverilta lainaamista ja käy ajatuksella läpi omat vaatekaappisi.
  • Kierrä kirpputoreja: ostamalla käytetyn vaatteen resursseja ei kulu uuden tekemiseen.
  • Pyri ostamaan laadukkaita ja ajattomia vaatteita.
  • Vältä turhia verkkokauppaostoksia: jos jo tilatessa uskot, että joudut palauttamaan tuotteen, pohdi tilaamista erityisen tarkasti.

Mitä vastuullisuus tarkoittaa? Mistä tunnistaa aidosti vastuullisen vaatteen?
Katso lisää vinkkejä webinaarimme tallenteelta.

Minimoi kesän ruokahävikki

Minimoi kesän ruokahävikki

Kesään kuuluvat sukujuhlat, leppoisat grilli-illat sekä aurinkoiset piknikit ystävien kanssa. Ruoka on läsnä sekä juhlissa että arkisissa illanvietoissa. Kuinka pitää huoli siitä, ettei ruokaa päädy hukkaan?

Muista nämä, jotta saat minimoitua kesän ruokahävikkiä:

  • Erityisesti loma-aikaan päivä- ja viikkosuunnitelmat voivat muuttua nopeasti. Koko viikon ruokalistaa ei tästä johtuen kannata kesällä suunnitella kerralla. Sen sijaan ruokailuja kannattaa miettiä vain muutamien päivien päähän sekä suunnitella sellaisia ruokia, joita on helppo muunnella vaihtelevissa tilanteissa.
  • Älä jätä ruokia pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, vaan jäähdytä ne pian valmistamisen jälkeen ja siirrä jääkaappiin. Itse tehdyn ruuan saa jäähdytettyä hyvin kylmäkallejen päällä tai vesihauteessa ennen jääkaappiin laittamista.
  • Muista kylmäketju. Jos otat ruokaa mukaan yli parin tunnin reissulle, kannattaa säilyvyydestä pitää huolta kylmäkallejen ja kylmälaukun avulla. Kylmälaukkua voi käyttää kuumalla kelillä myös kauppakassina.
  • Valitse piknikille tai retkelle hyvin säilyviä ruokia. Tällaisia ovat maissi- ja riisikakut, sipsit, pähkinät, kuivatut vihannekset ja hedelmät, kuivaliha sekä säilykkeet.
  • Säilytä ruokia niille optimaalisissa säilytyspaikoissa. Esimerkiksi tomaatti kypsyy maukkaaksi huoneenlämmössä eikä sovi jääkaappiin, jossa sen vapauttama etyleeni vaikuttaa etyleenille herkkien kasvisten ja juureksien, kuten porkkanan, perunan ja salaatin, väriin, makuun ja koostumukseen.

Kaipaatko lisää hävikkivinkkejä? Tutustu Hävikkifoorumi-hankkeeseen.

Pelasta ruoat pakkaseen

Lähdössä mökille pidemmäksi aikaa? Pelasta kotiin jäävät elintarvikkeet pakkaseen!

  • Pakastimeen voi pelastaa yllättävänkin monia elintarvikkeita: voit pakastaa muun muassa lihaa, liemiä, leipää, monenlaisia hedelmiä rasiaan pilkottuna, pestoa, juustoraastetta ja taikinaa.   
  • Pakastaminen kuitenkin muuttaa elintarvikkeen koostumusta. Mitä enemmän ruoassa on vettä, sitä enemmän pakastimessa muodostuvat jääkiteet muuttavat sen rakennetta. Tästä johtuen pakastaminen voi vaikuttaa elintarvikkeen ominaisuuksiin.
  • Esimerkiksi kurkkua, tomaattia ja vesimelonia ei kannata pakastaa, jos niitä haluaa syödä sellaisenaan.
  • Myös kananmuna saattaa räjähtää pakastimessa, jos sen yrittää pakastaa kuoressaan. Kananmuna kannattaakin rikkoa ja sen sisältö kaataa muovirasiaan. Kananmunan sulattaminen voi tosin vaatia pientä kikkailua, jos keltuaisen ominaisuuksien toivotaan palaavan entiselleen.  
  • Kannattaa myös muistaa, että elintarvikkeet eivät parane pakastimessa. Se mitä pakastetaan, kannattaa pyrkiä käyttämään mahdollisimman pian.  

Kaipaatko lisää hävikkivinkkejä? Tutustu Hävikkifoorumi-hankkeeseen.

Kasvata itse salaattia

Säästä rahaa ja kasvata kaupasta ostetun salaatin jämästä lisää salaattia!

  • Istuttamalla salaatin lopun multapaakkuineen maahan saat nauttia kesällä oman sadosta.
  • Salaatin kasvatus onnistuu myös ruukussa ikkunalla tai parvekkeella. Istutukseen riittää 20 cm syvyinen astia.
  • Samaan tapaan voit kasvattaa lisää yrttejä kaupasta ostettujen yrttien jämistä.
  • Muista suojata istutukset liialliselta auringonvalolta, mikäli istutat ne aurinkoiselle parvekkeelle. 

Kaipaatko lisää hävikkivinkkejä? Tutustu Hävikkifoorumi-hankkeeseen.